Lectia, o piesa de teatru delicioasa

Lectia – este o piesa de teatru de o deosebita maestrie artistica: delicios de comica. (ca sa ma exprim ca un moderator TV din epoca de aur). Dar asa e: geniala!

Personaje putine, dar fiecare personaj e caricaturizat. Decorul, costumele, machiajul, mimica personajelor sunt toate intr-un acord perfect cu stilul Malaele = caricaturizat. Iar eu personal la stilul Malaele apreciez mult non-verbalul (gesturile, mimica) si paraverbalul (modulatiile vocii, onomatopeele). Astea dau o culoare aparte personajelor sale si le fac sa spuna multe cu vorbe putine.

Ce e adorabil in comedia asta: non salanta si convingerea cu care actorii spun o sumedenie de ineptii si enormitati. Prostia umana e facuta de „toata cacaoa” intr-un mod atat de reusit, incat nu poti sa nu izbucnesti in ras.

Pentru mine actorii sunt de 2 feluri:

  • SLABI: – cei care recita rolul ca pe o poezie (incapabili de a se transpune in pielea personajului, incapabili de a transmite emotii si sentimente)
  • BUNI:- cei care devin una cu personajul:  zici ca s-au nascut asa (ca personajul pe care-l joaca) si te tarasc in mijlocul povestii lor, fara sa mai ai sanse de scapare. Sunt cei care te fac sa crezi ca stai in mijlocul casei lor pe-o canapea-ntrun colt,  in timp ce oamenii casei isi manifesta si dragoste si ura si mila si durere NESTINGHERITI de prezenta ta.

Ei Malaele fara indoiala face parte din a doua categorie. Si in piesa asta strecoara toate sentimentele umane intr-un mod foarte natural.

Piesa lui Eugene Ionesco e buna. Daca e sa citesti „Lectia” si nu ai capacitatea sa-ti imaginezi scenele e o piesa simpatica, dar in niciun caz o piesa la care sa razi de sa cazi jos de pe scaun. Malaele a reusit sa ii faca fericiti pe toti „lipsitii” de imaginatie cu piesa pusa Lectia pusa in scena de el. N-a uitat nici sa presare si muuulte gesturi din repertoriul sau pentru a-i da si mai multa culoare. Dupa ce-am vazut piesa mi-am dat seama cat e de important ca regizorul sa vada dincolo de niste simple vorbe, asternute pe o foaie de hartie, scene reale si emotii. Si nu e suficient sa le vada… e genial daca poate sa le transmita. Malaele transmite poate chiar mai mult decat a intentionat Ionesco. Iar aici vine plus valoare regizorului.

Un Malaele de exceptie, o punere in scena geniala, o caricatura comica ce nu trebuie ratata: asta inseamna Lectia.

Vezi piesa de teatru Lectia la TNB.

Citesti piesa Lectia de Eugene Ionesco.

Daca vrei sa asculti piesa intr-o alta interpretare poti sa o faci. Insa n-as recomanda sa faceti asta decat dupa ce vedeti piesa de la TNB ca ii veti distruge farmecul – daca o ascultati online.

Nume piesa de teatru: Lectia

Regizor: Horatiu Malaele

Autor: Eugene Ionesco

Genul: Drama comica (pt mine pe romaneste e comedie cu o scena mai nefericita)

Nota piesa: 10+

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: