O scrisoare pierduta

I.L. Caragiale… in cinstea zilei sale de nastere: 30 Ianuarie tin sa ii aduc un omagiu, vorbind despre una din capodoperele sale: O scrisoare pierduta.

O scrisoare pierduta, clebra piesa de teatru a lui Caragiale in regia lui Liviu Ciulei din 1977 – este alegerea mea pt. astazi.

Sunt mai multe variante, dar aceasta este cea mai cunoscuta. Si de ce sa nu zic una dintre cele mai reusite.

Octavian Cotescu, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Stefan Banica Senior, Victor Rebenciu…. se afla in distributia piesei lui Caragiale, elita de aur a teatrului Romanesc din preajma revolutiei (adica +/- 10 ani).

Piesa in sine e reusita (adica si fara punere in scena reusesti sa te amuzi copios). Caragiale ca de obicei genial si mucalit. Am subliniat contributia autorului pentru ca in cazul asta e forte mare.

Epica piesei de teatru: O scrisoare pierduta

Actiunea o stim cu totii, dar sa o rezumam:

Prefetul unui judet de munte, Stefan Tipatescu traieşte o poveste de amor cu Zoe Trahanache (consoarta celui mai bun prieten al său – Zaharia Trahanache).  Zoe pierde o scrisoare de amor de la Tipătescu,  care ulterior ajunge in mainile liderului partidului din opoziţie: Nae Catavencu.

Catavencu foloseste scrisoare pentru a santaja partidul lui Tipatescu, in incercarea de a fi numit chiar el (taurul opozitiei) candidatul partidului de la conducere. Acesta ameninta cu publicarea scrisorii in gazeta Ragnetul Carpatilor in cazul in care partidul lui Tipatescu nu-i sustine candidatura.

Trahanache afla de scrisoare dar e in stare sa jure ca e „curata plastografie” si nu se lasa impresionat de Catavencu. Atunci cand Trahanache este convins totusi sa-i sustina candidatura opozantului sau de dragul lui Tipatescu si a consoartei sale Zoe, de la centrala e numit un alt candidat: Agamita Dandanache.

Agamemenon Dandanache obtinuse la randul sau numirea asta si pila politica tot printr-un santaj: tot cu o scrisoare de amor intre 2 amanti.

Catavencu pierde scrisoare – singura lui scapare (care intr-un final se intoarce la Zoe), Agamita e ales, toata lumea fericita linistita si prietena: opozita isi da mana, vechii dusmani uita diferentele.

Punere in scena in versiunea lui Liviu Ciulei: O scrisoare pierduta

Dupa cum se poate observa si din aceste scurte secvente e geniala. Distributia l-a ajutat cu siguranta, dar si completarile venite pe langa textele piesei sunt geniale. Jocurile de gesturi sunt foarte sugestive si ele. Practic aceste personaje hâtre, create de Caragiale, prind viatza si vor sa ne arate mai mult decat ne-a aratat autorul: adica prostovanii sunt si mai prostovani decat in carte, mojicia si mai mare decat in carte si tot asa.

Cuplul Branzovenescu – Farfuridii e de-a dreptul genial in interpretarea lui Dem Radulescu si Mircea Diaconu. Cetateanul Turmentat e iar un personaj greu de uitat, la fel cum e si Agamitza Dandanache cu neicusorule al lui si vorba sa peltica. Si par foarte naturali. Iar de Stefan Banica Senior in rolul lui Pristanda ce sa mai zic: parca e croit sa joace rolul umilului si langaului Pristanda.

Ce mai e de remarcat la distributia asta, ca arhietipurile astea, monstruletii creati de Caragiale sunt toti bine si prengant reprezentati pe scena, fara a da o valoare absoluta la 2-4 acotori si restul cu niste interpretari de umplutura. Nici de cum, si servitorul si betivul si Farfuridi si Branzovenescu, si noul candidata (care teoretic au roluri mai micute) sunt pusi in valoare.. incat luati separati fiecare creaza o capodopera din bucatica sa de interpretare.

Ce sa mai… o piesa care merita vazuta si revazuta de toata luma: actori, regizori si oameni ne-teatrali deopotriva. Noi cei fara studii in domeniu pentru ca reprezinta un deliciu, o incantare…. ei cei din bransa pentru ca au ce invata si admira.

Poti sa vezi poze din timpul acestei piese.

Daca vrei poti sa si citesti online O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale.

Reclame
Publicat în Comedie. Etichete: . Leave a Comment »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: